top of page
Foto van schrijverSharmi Bernabela

Succes factoren creëren voor recuperatie/revalidatie thuis.

Bijgewerkt op: 25 dec. 2022


Met een korte ziekenhuis opname is het belangrijk om thuis verder te recupereren en revalideren. Daarom ben ik meteen toen ik wist dat ik geopereerd ging worden begonnen succes factorente creëren. Hierbij vond ik het belangrijk dat ik mijn lijf goed kon verzorgen, mijn lijf niet te hard liet werken en mijn zelfstandigheid kon behouden.

Dat allemaal voor een spoedig en succes vol herstel.

Dit is mijn lijst aangevuld met ideeën die misschien handig zijn. Maar jouw situatie, wensen en diagnose beleving is niet gelijk aan de mijne. Dus maak je eigen lijst en vraag hierbij de ondersteuning van jouw specialisten. Kijk naar wat je nodig hebt om je na de operatie prettig te laten voelen.



  1. Alles aan boodschappen wat je vooraf kan doen is fijn. Waarbij de bezorging van boodschappen ook kan helpen.

  2. Als je voor de operatie het vuil was weggewerkt hebt, kan je de volgende wasbeurt misschien voor langere tijd uitstellen.

  3. Kook maaltijden die je kan invriezen voor de dagen dat je niet aan koken toe komt.

  4. Een stofzuigrobot kan fijn zijn als je alleen het huishouden doet.

  5. Besprek met familie/vrienden/buren/kennissen waar je eventueel ondersteuning bij kan gebruiken en wie je daarbij zou kunnen helpen.

  6. Hoesten, niezen na een operatie is erg pijnlijk bij een buik incisie. Om te voorkomen dat ik een verkoudheid op zou lopen voor de operatie, zorgde ik dat ik genoeg vitamine binnenkreeg (waaronder Zink voor een goed herstel van de wond), voldoende slapen en rusten en droeg ik buiten huis een masker.

  7. Degelijke ondergoed met een band dat niet op de incisie drukt.

  8. Jurken geven ook meer rust aan je buik.

  9. Pantykousen in plaats van de panty(broek) met een band op de buik, kan prettig zijn.

  10. In het ziekenhuis vragen ze om een pantoffel/schoenen te dragen wanneer je uit bed komt. Ik had een instap schoen meegenomen voor lange wandelingen. Maar voor snel uit bed om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, droeg ik ook op bed antislipsokken. Vooral de eerst 2 weken na de operatie was het fijn geen tijd te verspillen met pantoffel/schoenen aan te doen wanneer ik naar het toilet moest. Maar het was ook fijn om mijn buik niet te belasten met de handeling dat ik van pantoffel/schoen aan en uit doen.

  11. De dagen na de operatie, toen ik heel veel pijn had, dagen gunde ik me te slapen wanneer de pijnmedicatie werkte ongeacht de tijd van de dag. Gezien ik in de nachtelijke uren door het hoesten en draaien, van de pijn wakker werd en niet genoeg slaap kreeg.

  12. Na de operatie had ik voor een paardagen geen honger. Maar het fruit dat mijn moeder meebracht at ik wel. Vocht, vitamine en vezels. Aan te raden. En natuurlijk goed blijven drinken.

  13. In de zorg gebruik we een glijzijl om iemand die minder mobiel is te draaien/verschuiven wanneer die bijvoorbeeld op bed ligt. Dit idee is ook er handig bij de draai in en uit de auto te maken. Vervang de glijzijl met een vuilniszak op de op de zitvlak van de stoel, ga in de auto zitten met je benen nog buiten de auto, draai voorzichtig je benen de auto in.

  14. Belly binding is een speciale techniek dat na de zwangerschap gedaan wordt. Bij mij is het door een verpleegkundige gedaan na overleg met mijn specialisten. Het gaf mijn buik een geborgen en veilig gevoel waarbij de pijnen beter te verdragen waren.

  15. Ik droeg ook in huis een tasje met mijn telefoon, oplader, pijnstillers, flesje water, zakje stoelgang opwekker, iets tegen het hoesten erin. Klink misschien overdreven maar wanneer ik alleen was met vermoeidheid dat ik voelde, de pijen dat ik had, was het fijn te weten dat wanneer ik (soms acuut) moest rusten ik alles bij de hand te hebben.

  16. Een rugwasser (dan bedoel ik een borstel met lange steel) is erg fijn. Niet alleen om je rug te wassen, maar je kan zonder te veel te bukken je benen en misschien zelfs je voeten wassen. 

  17. Door ontspanning- en ademhalingsoefeningen dat ik heb geleerd bij de bekkentherapeut, wist ik de dram pijnen en krampen op te vangen. En te ontspannen wanneer ik op het toilet zat. De ene keer was het succesvoller dan de andere keer maar het is ook wel oefenen.

  18. Het zitten op het toilet met een verhoging (krukje of iets in die richting) onder je voeten, kan helpen je ontlasting op gang te krijgen.

  19. Voor het goed genezen van littekens is een goede doorbloeding belangrijk. In overleg met je specialisten ben ik thuis begonnen met het enkele keren per dag voor enkele minuten het litteken met een coolpak te koelen. Het idee is dat bij kou de bloedvaten samentrekken om daarna op lichaamstemperatuur weer te ontspannen. Dat zorg voor een betere doorbloeding wat goed is voor de genezing.

  20. Na dat de pleister eraf is kan je de litteken in smeren met een huidolie. Vitamine E is hiervoor erg geliefd. Overleg met je specialisten.

  21. Voor een goede stoelgang goed drinken en vezelrijk eten.

  22. Na de operatie moest ik veel hoesten. Dan is erg pijnlijk met een buik incisie. In het ziekenhuis had ik honingdrop voor het hoesten, maar honing met limoensap heeft huis het verschil gemaakt.

  23. Een bureau(stoel)/stoel op wielen is fijner dan zonder wielen als je aan of van tafel wil gaan.

  24. Een(bureau)stoel is ook fijn als je toch nog op een dichter bij de grond iets moet doen. Bijvoorbeeld de wasmachine bedienen, een kind de jas dicht maken, iets uit de kast pakken. Ik vond een bureaustoel fijn omdat ik het zelf door het huis kon verplaatsen naar waar ik het nodig had. En ook ik het gebruiken om zware spullen zoals een volle wasmand te verplaatsen zonder dat ik het hoefde te dragen.

  25. Ik heb zelf gekozen om spullen die ik nodig zou hebben en laag (in de kast) staan op een hogere/bereikbare plek te zetten. In de keuken had ik een shopper met conserveermiddelen, het wasmiddel stond op de vensterbank naarst de wasmachine, in de slaapkamer stond een wasmand met schone kleding voor een paar dagen.

  26. Natuurlijk zijn er hulpmiddelen dat in de zorg gebruikt die voor individuele situatie fijn kan zijn. Het is zeker geen must. Je kan het ook als aanschaffen/lenen wanneer je na de operatie merkt dat je het nodig hebt. Denk aan: bedverhogen het help je makkelijker in en uit bed te komen, wc-bril verhoger als je lage toilet hebt, wandbeugel wc en bad om vast te houden bij het opstaan of om te gaan zitten, douchestoel/tuinstoel voor bij het douchen, grijper om spullen van de grond op te rapen zonder te bukken, wasmachine/droger verhogen, rolstoel is fijn voor bezigheden buitenshuis waar je veel moet lopen.



Dit is deels mijn eigen lijst die ik met andere punten aangevuld heb. Er zal vast nog meer dingen zijn die handig zijn. Maar het komt neer op wat jij ter ondersteuning nodig hebt voor jou recuperatie/revalidatie. Jij en je specialisten hebben daar het beste zicht op. Dus zie deze lijst niet als een afvinklijst. Je hebt niet alles nodig.

Hou in iedere geval in gedachten dat bij een goede revalidatie/recuperatie je na een tijdje weer ga functioneren als voorheen en soms beter dan voorheen. Het ongemak dat je voelt is dan tijdelijk.


Wat ik wil zeggen is: Luister naar je lichaam. Geef het de tijd, zorg en liefde. Heel veel sterkte en beterschap.

15 weergaven

Comments


bottom of page